Språktreff

Latteren sitter løst på språktreffet på Fornebupiloten. Misforståelser blir presentert og alle ler av hverandre. På en god måte. «Jeg sa at ungene i barnehagen skulle slå seg på stolene. Det var ikke bra. De skulle jo slå seg ned på stolene da, men det ble visst helt feil», sier en av de faste brukerne av Språktreffet.

«Jeg frøs og stod og ventet på en buss som ikke kom», legger en annen til. Så stoppet en mann i bil og lurte på om jeg ville ha skyss. ­­«Nei, nei», sa jeg. «Jeg vil ikke ha kyss. Aldri kysset en mann. Jeg er jo mann og han vil kysse… Norge, ass».

De smiler, ler og snakker om det som fyller hverdagen. Kommer du fra Nansenparken mot Fornebu S., trekker duften av vafler deg mot en dør på vestsiden av torget. De store vinduene ut mot den åpne plassen, smiler mot innbyggerne. Grønne blader, som er malt rett på vinduet, strekker seg fra gulv til tak. De vitner om vekst, kreativitet, gir inspirasjon og er så fulle av mangfold som bare et språktreff kan romme.

«Vi møtes her hver torsdag klokken 10.00. Her har vi en liten kafé og serverer gratis kaffe og vafler», sier lederen av språktreffet Bente B. Pedersen. Hun er leder for de frivillige som står bak tilbudet på Fornebu for de som vil øve på norsk dagligtale. «Vi ser at behovet er stort. I år er det 40 prosent med foreldre med et annet morsmål blant elevene på 1. trinn på Oksenøya skole. Vi ser også at antallet nasjonaliteter i barnehage er høyt. Det er mange som er medfølgende ektefelle til arbeidstakerne i de store bedriftene her ute».

«Går du på gaten, ser alle like norske ut og det er ikke før du hører stemmene, at du vet at de ikke har vokst opp i Norge», sier daglig leder i Fornebupiloten Ingrid Brattset. Hun har arbeidet på Fornebu i flere år og ser med egne øyne utviklingen mellom husene og på tunene mellom byggene. «Men det vi har til felles», sier hun, «er at ingen av oss har vokst opp på den gamle flystripa. Her er alle nye innbyggere og vi vil at alle skal trives og ta del i samfunnet».

Språktreff

Sted: Fornebupiloten, Snarøyveien 55, 1364 Fornebu

Tid: Hver torsdag fra 10.00-12.00. Stengt i feriene.

Vi har også åpent enkelte ettermiddager fra 18.00-19.30. Dette er 2. februar, 2. mars, 13. april og 4. mai.

Skroll til toppen